15 saker att se över innan du publicerar texter online

av Qarin Lövgren

15 saker att se över innan du publicerar texter online

Att skapa innehåll för online är en bred uppgift, oavsett om du skriver ett blogginlägg eller en text till din site. Bara sökoptimeringsdelen är överväldigande för många skribenter. Men det finns många, ganska enkla, saker som du kan göra för att optimera dina texter. Här är 15 av dem.

Bra innehåll blir hittat, läst och delat. Och för att det ska bli bra så är det en del att tänka på. Den här checklistan består av frågor som hjälper dig att optimera dina texter: 

Saker som bidrar till att din text blir hittad

  1. Har du bestämt vilken persona din text ska nå fram till? En förutsättning för att bli funnen är att skriva om sådant som din målgrupp letar efter.
  2. Har du fokuserat texten kring ett ämne och sedan använt relevanta synonymer och nyckelbegrepp? Ett varierat språk är gynnar sidans SEO, din persona och Google.
  3. Har du funderat på vilka sökord din persona använder när hon googlar efter det du skrivit om? Se till att din text lyfter en del av det som är, direkt såväl som indirekt, relaterat till din text. Ett tips är att leta efter idéer i Google Autofill:
    Zooma_Inboundbloggen_Textoptimeringstips_Google_autofyll.png
  4. Har du gjort det möjligt för din persona att hitta relaterad information? Länkar till relevanta sidor, internt och externt, gynnar inte bara dina besökare utan även målsidornas rankning.
  5. Har du använt textfria bilder? Bara de ord som finns som ren text, exempelvis i textfält och alttaggar, kan indexeras av sökmotorer.
  6. Har du döpt bildfilerna så att de är optimerade för bildsök? Exempelvis: Företagsnamn-Kategori-Underkategori-Bildbeskrivning.jpg

    Saker som bidrar till att din text blir läst

  7. Har du skrivit en ämnesbaserad och för din persona engagerande huvudrubrik? Rubriken behöver inte innehålla viktiga nyckelbegrepp – det måste däremot din text göra. Ett tydligt exempel är när jag googlar frasen ”när boka billigaste flyg”. I SERP:en visas rubriken ”Bästa tiden att boka dina flygbiljetter och spara mest pengar” som både utvalt utdrag och som första resultat. Rubriken är ämnesbaserad, det vill säga att den är intentionsoptimerad, vilket innebär att den inte innehåller orden jag sökt på utan är skriven för att vara en klickstimulerande rubrik. Orden jag googlade på finns givetvis på sidan, dessa fetmarkeras av Google (... betyder i princip ”på ett annat ställe längre ner finns utdraget”):

    Skärmavbild 2017-10-04 kl. 09.26.18.png

  8. Har du kontrollerat att rubriken är kortare än 70 tecken inklusive blanksteg? I så fall syns den i sin helhet i SERP:en och offsite (i sociala medier).
  9. Kommer din ingress att fånga din persona så att hon väljer att läsa vidare? En bra ingress summerar innehållet i texten och avslutas gärna med en cliffhanger. 
  10. Är texten enkel att scanna av; har du använt korta stycken och lyft viktigt innehåll i mellanrubriker och listor? Smart formaterad text gör det lätt för din besökare att finna det hon letar efter – vilket ökar chansen att hon stannar kvar.
  11. Har du valt foto/film/grafik som hjälper din besökare att förstå vad du diskuterar?  Visuellt innehåll kan göra underverk, dels för att vi processar det så mycket snabbare än ord, dels för att vi spenderar dubbelt så mycket tid på sidor med visuellt innehåll.
  12. Har du lagt till en uppmaning (CTA) eller andra funktioner som för besökaren vidare mot relevanta handlingar?

    Saker som bidrar till att din text blir delad

  13. Har du skrivit en text som hjälper din persona, det vill säga svarar innehållet mot hennes behov och/eller utmaningar? En bra text delas gärna med likasinnade ...
  14. Om du har skrivit en artikel, kommer du då att göra det enkelt för din målgrupp hitta den posten offsite? Det vill säga kommer du att dela sidan i kanaler där din persona sannolikt är aktiv?
  15. Har du skrivit en kort och engagerande meta description? Texten visas sällan i SERP:en av Google, undantaget sidor som ligger under .com/.xx, däremot syns den väldigt ofta offsite, dvs när någon delat en sida i sociala medier:

    Zooma_Inboundbloggen_Textoptimeringstips_Meta-description_syns_bara_i_sociala-medier_Facebook-Linkedin-exempel.png

    Är texten tillräckligt bra stimulerar den klick. Tänk på metabeskrivningen som din sidas lilla annonstext. 

De här punkterna är bara en liten del av allt du kan göra för att dina texter ska bli hittade, lästa och delade. Vill du veta mer?

Hör av dig till oss!

Qarin Lövgren
Copywriter and Conversion Specialist at Zooma since 2011. Qarin considers UX a business priority, whether it concerns copy, visual impact, or usability.
Håll mig uppdaterad
Prenumerera
Please set a blog tag to enable Related blog posts